Gönderen Konu: İnternette ticaret 'sanal' kaçırılan vergi gerçek  (Okunma sayısı 2626 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

10 Nisan 2012, 00:27:14

Çevrimdışı enderege

  • eTüccar Puanı: (17)
  • Forum Müdavimi
  • *****
  • İleti: 19.620
  • Cinsiyet: Bay
  • Beğeni: +6207
0
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçen yıl itibarıyla 22 milyar liraya ulaşan internet üzerinden ticareti yakın takibe aldı. Bazı şirketlerin vergiden kurtulmak için kargoya verdikleri ürünlere, 150 Euro'dan düşük fatura kestikleri belirlendi. Çünkü bu miktarın altındaki ürünler ticarî mal sayılmıyor. Bakanlık, ihbarları değerlendirerek sanal ticaret yapan şirketler hakkında 41 fezleke hazırladı.






Gümrük Kanunu'na göre yurtdışından posta ya da kargo ile gelen paketin değeri gönderim başına 150 Euro'yu aşmazsa, ticari miktar statüsüne girmediği için vergiye tabi olmuyor. İnternet ortamında ticaret yapan bazı şirketler de, bu durumu fırsat bilerek paketin üzerine 'düşük mal beyanı' ya da 'hediye' yazarak vergi ödemekten kurtuluyor. İnternetten yapılan satışlarda söz konusu bedelin altında fatura kesildiğini tespit eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2011'de 22 milyar lira gibi ciddi boyutlara ulaşan sanal ticareti yakın takibe aldı. Bakanlık, bünyesindeki kaçakçılık, istihbarat ve narkotik gümrük muhafaza müdürlükleri vasıtasıyla gelen ihbarları değerlendirerek soruşturma başlattı. İnceleme sonucunda internet üzerinden ticaret yapan birçok şirket hakkında 41 fezleke hazırlandı. Yapılan incelemelerde vergi kaçakçılığı dışında ülkeye girişinde sakınca olan ürünlerin de ticaretinin yapıldığına rastlandı. Zayıflama kapsülleri, sporcu gıda takviye ürünleri, tıbbî ilaç ve bazı uyuşturucu çeşitleri bunların başında geliyor.

Gittigidiyor.com, sahibinden.com ve mynet.com gibi ülke çapında elektronik ticaretin öncüsü konumundaki internet siteleri kaçakçılık ve istihbarat müdürlüklerinin radarına yakalandı. 'Drop shipping' olarak adlandırılan yöntemin yaygın olarak kullanıldığı dikkat çekerken, bazı şirketlerin de kargo paketinin içine ya hiç fatura koymadığı ya da gerçek değer yerine 150 Euro'dan daha az tutarlı fatura koyduğu gözlendi. Satıcılar, yurtdışındaki tedarikçi firmaların internet sitelerine üye olarak buradaki bilgileri, yine üyesi oldukları gittigidiyor.com gibi sitelerde yayınlıyor. Türkiye'den bir alıcı talepte bulununca da satıcı yurtdışındaki tedarikçi firmaya alıcının adres bilgilerini aktarıyor. Ürün de 150 Euro'yu aşmayan bir fatura ile doğrudan alıcının adresine gönderiliyor. Bu yöntemin en çok kullanıldığı ürün ise dijital fotoğraf makinesi. Bakanlığa yapılan bir ihbardaki bilgiye göre, 2010'da Fedex, MNG ve DHL kargo firmaları depolarından ülkeye 300 bin adet fotoğraf makinesi kaçak olarak sokuldu. Tüm Türkiye'de pazarın 850 bin adet olduğu düşünüldüğünde kaçakçılığın ne denli büyük olduğu görülüyor.

Gittigidiyor.com sitesinin hissedarı ve yöneticilerinden alınan ifadede kendilerinin sadece bir alışveriş platformu oluşturdukları, hiçbir kargo firmasıyla anlaşmalı olmadıkları, üyelerinin kendileriyle bir sözleşme imzaladıklarını kaydetti. Satışı gerçekleşen ürünlerden yüzde 10 hizmet komisyonu ve ilan başına da 50 kuruş ile 2 lira arasında ücret aldıklarını açıkladı. Gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüklerinin hazırladığı fezlekeler cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde soruşturuluyor. eBay ve gittigidiyor sitelerine açılan davalarda aleyhte bir karar çıkmadı. Karar verilen 2 davanın birinde şirket yetkilileri hakkında beraat kararı verilirken diğerinde ise savcılık takipsizlik kararı verdi.

KARGOYLA UYUŞTURUCU BİLE GELDİ

Vergi kaçakçılığı dışında ülkeye girişinde sakınca olan ürünlerin de ticaretinin yapıldığına rastlandı. Suça konu olan eşyalar incelendiğinde ilk sırada elektronik eşya yer alırken, bunun yanında dijital fotoğraf makineleri, zayıflama kapsülleri, sporcu gıda takviye ürünleri, oyun konsol ve CD'si, tıbbi ilaç, kamera cinsi araç ve bazı uyuşturucu (Bonzai plant growth winter boost) çeşitlerinin olduğu görüldü.

Posta ve kargo verilerine ulaşmak şart

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'e-ticaret yoluyla gerçekleştirilen kaçakçılıkla eylem planı' taslağı kapsamı genişletilerek 'Özellikli bazı kaçakçılık türleriyle eylem planı'na dönüştürülerek 7 Mart'ta Başbakanlık'tan onay aldı. Diğer taraftan gümrük ve ticaret uzmanlarının hazırladığı raporda, posta ve kargoyla eşya ticaretinin analiz edilebileceği bir veri tabanı oluşturmak için posta idareleri ve kargo şirketlerinin verilerine erişim talep ediliyor. Diğer taraftan drop-shipping yöntemiyle yapılan satışların Posta Gümrük müdürlüklerince yurtdışı gönderici firma ve alıcı bilgilerinin kaydının tutulması ve bununla ilgili kanunda bir düzenleme yapılması öneriliyor. Son 3 yıl itibarıyla bakanlığa gelen tüm ihbarların detaylı istatistiğinin çıkarılmasının önemine değinen raporda, ilgili genel müdürlüklerde sadece sanal ticaret kaçakçılıkları üzerinde çalışan personel görevlendirilmesinin gereği savunuluyor.
Bize bu dünya atalarımızdan miras kalmadı, Çocuklarımızdan ödünç aldık.

Sponsor Linkleri
     

10 Nisan 2012, 00:29:40Yanıtla #1

Çevrimdışı ElisaMcCline

  • Yönetici
  • eTüccar Puanı: (66)
  • Forum Müdavimi
  • *****
  • İleti: 35.761
  • Gargamel
  • Beğeni: +12634
Ynt: İnternette ticaret 'sanal' kaçırılan vergi gerçek
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2012, 00:29:40 »
0
BU limit 75 Euro ya çekilmemiş miydi ???

10 Nisan 2012, 00:32:48Yanıtla #2

Çevrimdışı enderege

  • eTüccar Puanı: (17)
  • Forum Müdavimi
  • *****
  • İleti: 19.620
  • Cinsiyet: Bay
  • Beğeni: +6207
Ynt: İnternette ticaret 'sanal' kaçırılan vergi gerçek
« Yanıtla #2 : 10 Nisan 2012, 00:32:48 »
0
BU limit 75 Euro ya çekilmemiş miydi ???

Bende 150$ biliyordum. Bayram ve yılbaşında ise 300$ diye biliyordum. Ama haber böyle.  :D
Bize bu dünya atalarımızdan miras kalmadı, Çocuklarımızdan ödünç aldık.

04 Ekim 2012, 23:38:41Yanıtla #3

Çevrimdışı FilmsizKalma

  • eTüccar Puanı: (14)
  • Forum Müdavimi
  • *****
  • İleti: 7.492
  • Cinsiyet: Bay
  • Beğeni: +2019
Ynt: İnternette ticaret 'sanal' kaçırılan vergi gerçek
« Yanıtla #3 : 04 Ekim 2012, 23:38:41 »
+1

Nisan ayında yapılan düzenlemeye göre akıllı telefon ve tablete sanal mağazadan uygulama indiren yaklaşık 10 milyon Türk satın aldığı hizmetin KDV’sini vergi dairesine bildirip ödemek zorunda. Bildirmeyen 10 milyon Türk vergi kaçakçısı oldu!

Başta akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar olmak üzere yurtdışındaki bir sanal dükkândan uygulama indirenler 1 dolarlık uygulama dahi indirseler yasa gereği vergi dairesine gidip Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamesi vermek zorunda. Aksi halde KDV kaçakçısı konumuna düşecek. İşin ilginç yanı şimdiye kadar akıllı telefon ve tablet kullanan ve bu cihazlardan yurtdışı orijinli, ücretli bir uygulama indiren yaklaşık 10 milyon kişinin çoktan vergi kaçakçısı durumuna düşmüş olması. Çünkü nisan ayında yapılan düzenlemeye göre yasa, katma değerli servis veya akıllı cihaz uygulaması ile uygulama indirenlere ertesi ay sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi beyannamesi vermeyi zorunlu kılıyor. KDV Kanunu’nun 1. maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de yerine getirilmesi gerekiyor. Aynı Kanunun, (6/b) maddesinde ise Türkiye’de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye’de gerçekleştirilmiş sayılacağı belirtiliyor. YASA: KULLANICI BEYAN EDİP ÖDER Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurtdışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi oluyor. Vergialgı.net adlı internet sitesinde akıllı telefon kullanıcılarına uyarılarda bulunan vergi uzmanı Atilla Budak “Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti gerçekleştiren olmakla birlikte, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, 117 Seri No’lu KDV Genel Tebliğine göre hizmetten faydalanan yurtiçindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir” diyor. Hizmetten faydalanan yurtiçindeki muhatap ise bu durumda uygulamayı mobil telefonuna indiren kullanıcı oluyor.

YASA NİSANDA YENİ DEÐİŞTİ
Yurtdışından satın alınıp Türkiye’de yararlanılan hizmetlerden sorumlu sıfatıyla KDV kesilip beyan edilmesi zorunluluğu vergi teorisyenleri ve uygulayıcılarının bildiği bir konuydu. Ancak bu uygulama hizmet alımını yapan kişi KDV mükellefi ise uygulanabilmekteydi. 14 Nisan 2012 tarihinde yayınlanan 117 seri no.lu Genel Tebliğ’de bu konu açık bir şekilde yazılmış ve hizmeti satın alan kişi KDV mükellefi olmasa bile yani sıradan bir kişi olsa bile sorumlu sıfatıyla beyanname vermesi gerektiği belirtilmiş. Eğer tebliğdeki hüküm dikkate alınacak olursa örneğin 10 ABD Doları tutarında bir uygulamayı cep telefonunuza indirdiyseniz, ertesi ay vergi dairesine gidip bunu beyan etmeniz ve üzerinden %18 oranında KDV ödemeniz gerekecek. Bu arada beyannameler üzerinden 19.90 TL damga vergisi ödemek de şart.

‘200 MİLYON DOLAR İNDİRİLDİ’ ‘200 MİLYON DOLAR İNDİRİLDİ’
Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, yaptığı açıklamada, son dört yılda Türkiye pazarından, yurtdışı uygulama dükkânlarında 200 milyon dolarlık bir satın almanın olduğunu belirterek, bunun yurtdışına vergisiz kaçan 200 milyon dolar anlamına geldiğini söyledi. Vergi kaçağının önlenmesi için uygulama pazarı olan şirketlerin Türkiye’de şirket kurmaları gerektiğini belirten Alkin, “Türkiye merkezli muhatabının olması ortaya çıkan verginin Türkiye merkezli ödenmesini gerektiriyor” dedi. Türkiye’de Mart 2012 rakamlarına göre yaklaşık 65.8 milyon mobil abone bulunduğunu belirten Alkin, 3G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan abone sayısı 2011’in birinci çeyreğinde 1 milyon 862 bin iken, bu rakamın 2012 yılının aynı döneminde 8 milyon 941 bine ulaştığına dikkati çekti.

Rahim Ak / Habertürk
http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/782182-uygulama-indirene-sok
kapıyı aralık bırakın :)
Hey, Jude, don't make it bad..