Bitcoin Nedir? Bitcoin İçin Önemli Linkler Hangileri ?

Başlatan carlosnewt, 13 Ocak 2016, 19:00:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

carlosnewt

KriptoPara Nedir?

Kripto para kavramını anlamak için öncelikle kriptografinin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Kriptografi; gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi, dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da koruma amacı güder. Bir başka deyişle kriptografi, okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da gösterilir.

Kriptografi biliminin gelişmesiyle birlikte internet üzerinde transferi yapılan bilgilerin güvenliği de artmaya başlamıştır. Bu gelişmeler kripto paranın bir yazılım olarak ortaya çıkmasını sağlamıştır. İlk olarak ortaya çıkan "Bitcoin" bu mantıkla çalışan bir kripto paradır ve kripto paralar içerisinde en popüler olanıdır.

Kripto para, gerçek paradan farklı olarak elle tutulan, deri bir cüzdanda taşınan bir değer değildir. Merkezi olmayan bir sistem ile geliştiği için, bu paraların üretiminde hiçbir devlet ya da özel kuruluşun söz hakkı yoktur. Klasik anlamda kullandığımız tüm paralar devletler tarafından üretilen ve arkasında devlet desteği olduğu için "belirli bir değeri" olan cisimlerdir. Ancak yeni gelişen kripto para teknolojisi hiçbir devlet desteği olmaksızın dünyanın her yerindeki bireysel kullanıcılar tarafından üretilerek "belirli bir değer" edinmiştir.

***********************************************************************************************************
Bitcoin Nedir?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir grup veya bir kişi tarafından geliştirildiği düşünülmektedir. 2009 yılının Ocak ayında ise ilk blok (Genesis blok) yaratılarak madencilik ve transferler başlamıştır.

Bitcoin ile kişiden kişiye (P2P) doğrudan transfer yapılabilir ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmaz. Transferlerde gönderim kaynağını ve alıcıyı tespit etmek zordur. Gerekli güvenlik tedbirleri alındığı takdirde sizin dışınızda hiç kimse hesaplarınızı kontrol edemez ya da el koyamaz ve tüm hesaplar dijital cüzdanlarda saklanır.

Kısacası, tamamen özgür bir sanal para birimidir. Bu sistem doğası gereği parayı amaç olmaktan bir nebze olsun çıkarıp araç haline getiriyor. Bu bakımdan Bitcoin, mevcut finansal sistemin ısrarla görmezden gelmeye çalıştığı ancak başaramadığı yeni bir deneysel teknolojidir!

Kısacası:

* Dijital para birimidir ve maddesel/fiziki bir karşılığı yoktur.
Bitcoin bir ağ etkileşimidir, bir merkezi yoktur ve A kişisinden B kişisine dijital para transferi sağlar.
İnternet olan herhangi bir noktadan transfer yapılabilir.
Aracısı ya da komisyoncusu yoktur.
Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır, sistemin sahibi ise onu kullanan herkestir.
Tüm ülkelerde kullanılır ve kişisel hesaba müdahale edilemez.
Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yoktur.
Bitcoin, madenci denilen ücretsiz bir program tarafından üretilir.
Üretilecek Bitcoin sınırlandırılmıştır, toplamda 21 milyon adet üretilecektir.
Üretim hızını kontrol edebilmek için Bitcoin çıkarma hızını belirleyen "zorluk seviyesi" belirli protokoller çerçevesinde sürekli olarak ayarlanır. Zorluk ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir.
Her kullanıcının dijital bir cüzdanı ve hesabı vardır.
Bitcoin transferleriniz eşsiz bir imza ile imzalanır ve sırayla madenciler tarafından doğruluğu ve eşsizliği kontrol edilerek onaylanır. Böylece aynı Bitcoin ikinci kez kullanılamaz ve mükerrer ödeme engellenir.
Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön koşul istenmez.
Bitcoin; TL, USD ve EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir.

***********************************************************************************************************
Bitcoin Kullanmanın Amaçları Nelerdir?

Bitcoin eşler-arası bir dijital ödeme sistemidir ve birçok özelliğe sahip olması nedeniyle ilk ve benzersizdir. Banka havalesi, EFT veya kredi kartı gibi geleneksel ödeme sistemlerine göre birçok avantajı bulunmaktadır:

Zaman sınırlaması yoktur. Bitcoin transferi gerçekleştirmek isteyen kişi için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır, online cüzdanlar aracılığıyla internet bulunan herhangi bir noktadan transfer gerçekleştirilebilir.

Mekân sınırlaması yoktur. Geleneksel sistemlerde havale göndermek veya almak için (internet üzerinden göndermek dışında) bankaya veya ATM'ye gidilmektedir. Örneğin posta havalesi ve Western Union gibi transfer sistemlerinde, kişinin bu tür merkezlere giderek transferi gerçekleşmesi gerekir. Bitcoin transferi gerçekleştirmek için ise; kişinin fiziksel olarak bir yere gitme ve orada bulunmasına gerek yoktur.

Transferler çok hızlıdır. Sabırsızlık gibi doğal insani zaaflara cevap verir, para transferleri oldukça hızlıdır.

Saklamak ve taşımak çok kolaydır. Binlerce dolar değerindeki Bitcoin'i akıllı telefonunuza indireceğiniz bir sanal cüzdan ile her an yanınızda taşıyabilirsiniz.

Dünyanın tüm bölgelerinde işlem yapılabilir. Böylece yabancı para birimleriyle yapılan exchange (para değişimi) maliyetleri uygulanmaz.

Basılı paradaki gibi gider ve masraf bulunmaz. Geleneksel yöntemle basılan para; nakliye, depolama ve güvenlik için yapılan harcamalar gibi birçok açıdan hükümetlere artı maliyet ve gider yaratmaktadır. Bitcoin'de bu tip maliyetlerin yanı sıra bürokrasi gibi engeller de bulunmamaktadır.

Ülkelerin ekonomik veya sosyopolitik durumundan etkilenmez. Herhangi bir ülkenin merkez bankasının müdahale veya baskısına tabii değildir; bu nedenle ülkelerin ekonomik veya sosyopolitik iniş çıkışlarından etkilenmez.

Ödemelerde herhangi bir alt sınır bulunmaz. Bitcoin'de, kredi kartı veya havale gibi ödeme sistemleri ile yapılamayan çok düşük miktarlardaki mikro ödemeler dahi yapılabilir.

Ücret ve komisyon uygulanmaz. Bitcoin'de transferler ağlar arasında, bir adresten diğerine direkt olarak, merkezi bir otorite olmaksızın gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel yollarla gerçekleşen transferlerde alınan ücret veya komisyon bulunmamaktadır.

Şirketlerin ödemelerle ilgili işlem giderlerini ortadan kaldırır. E-ticaret yapan ve dolayısıyla kredi kartıyla ödeme alan şirketler için bankaların uyguladığı yetkilendirme, komisyon, güvenlik, işlem ve hesap ücretleri gibi birçok masraf bulunmaktadır.

***********************************************************************************************************
Altcoin Nedir?

Bitcoin'e olan ilginin artması ile Bitcoin çıkarmanın maliyeti ve zorluğu artmış, bununla birlikte madencilik işiyle ilgili özel donanımlar üretilmeye başlanmıştır. Artan zorluk seviyesi, yüksek maliyet ve kriptolara olan ilgi Bitcoin türevlerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu anlamda farklı bir algoritma yapısına sahip olan Bitcoin'den farklı kripto paralara "altcoin" denir. Yani bir nevi Bitcoin benzeri/türevi şifrelenmiş para birimleridir. 2015 başı itibariyle 600'den fazla altcoin bulunmakta ve bunlar Bitcoin exchange sitelerinde oldukça ilgi görmektedir. En çok tercih edilen altcoin algoritmaları ise şu şekildedir;

Sha-256 şifreleme türü, Bitcoin'in kullanmış olduğu şifreleme algoritmasıdır. Gündemde en çok ilgi odağı olan ve 2. büyük kripto para birimi olarak kabul edilen Litecoin ise Scrypt şifreleme algoritmasını kullanmaktadır. Keccak algoritması ise, Maxcoin ile ünlenmiş ve kullanılmaya başlamıştır. Maxcoin, CPU tabanlı sistemler için öncelikli olarak gelişmiş ve ekran kartı ile çalışan mining programlarıyla oldukça kazançlı bir coin olarak gündemde yerini sabitlemiştir. Ripple coin ile ünlü olan Ipo türü şifrelenmiş coinler ise gönderdiğiniz Shares oranına göre size kazanç sağlamaktadır.

***********************************************************************************************************
Neden Altcoin Üretilir?

Birinci nedeni madencilik için en önemli konu olan zorluk seviyesinin altcoinlerde düşük olmasıdır. 1'e yakın zorlukta bir altcoin çok daha hızlı bir şekilde üretilebilir ve kazanç sağlanabilir. Ancak Bitcoin ve Litecoin para birimleri oldukça yüksek seviyede zorlukta kazıldığı için daha düşük seviyede yeni "klon coinler" yani altcoin'ler üretilmektedir. Arz / talep oranına göre exchange sitelerinde değer görür. Sizde bu değere göre düşük zorluktaki coinleri üretebilir ve o anki kura göre Bitcoin cinsine çevirebilirsiniz. Ancak exchange sitelerinde her türlü coin'i bulamayabilirsiniz. Bunun sebebi ise genel anlamda altcoinlerin market hacminin yeterli doygunluğa henüz ulaşmamış olmaması ve gerekli talep sınırını henüz aşmaması ile alakalıdır.

***********************************************************************************************************
Altcoinler Tercih Edilmeli Midir?

Altcoinler kesinlikle tercih edilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Her altcoin exchange yapılan sitelere eklenmeyebilir. Kısa sürede ilgi çekecek ve kullanıcıya hitap edecek altcoinler tercih edilmelidir. Buna ilişkin olarak yeni çıkan altcoinler, madencilerin ve yatırımcıların dikkatini çekebilmek adına çeşitli yollar denemeye başlamıştır. Rekabetin artmasıyla birlikte piyasaya sürülen her altcoin ya bir oyun ile kendisini desteklemeye çalışır, ya da belli başlı toplumsal görüş ve harekete destek olma vaadi ile çıkış yapar. Bu piyasaya girmeden önce çok ciddi araştırmalar yapmak ve genel olarak risklerini çok iyi anlamak gerekir. Sonuçta her adımda unutulmaması gereken bir gerçek vardır. Bitcoin ve altcoin dünyası tüm enstrümanlarıyla birlikte deneysel bir projedir ve riskleri çok yüksektir.

***********************************************************************************************************
Bitcoin Madenciliği Nedir?

Dijital saman yığınında dijital iğne aramak..

Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi Proof-of-Work olarak bilinen konsepttir. Aslında Bitcoin çıkartmak, yani madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek madenciliğin tek amacı da değildir. Bitcoin madencileri aynı zamanda Blockchain denen ve yine Bitcoin'i Bitcoin yapan özelliklerden birisi olan ve merkezi olmama özelliğine sahip (decentralized) hesap defterini de tutmaya yarar. Bitcoin madenciliğini özet olarak anlatmak gerekirse, bilgisayarınıza özelliği olan bir sayıyı aratıp buldurmanızdan ibaret ve bu sayıyı önemli yapan şey ise, bulunmasının oldukça zor olması ve bulmanın gittikçe zorlaşması. Zor bulunmasının ve zorlaşmasının sebebi ise şans eseri değil. Bunun sebebi Bitcoin protokolü tasarlanırken, Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemi olması. Bu güvenlik önlemi, herkes kafasına göre "Bitcoin basma" işlemini gerçekleştiremesin ve/veya Blockchain'i manipüle edemesin diye var. Başka bir ifadeyle madencilik denilen şey, bilgisayarınıza oynattığınız bir şans oyunu ya da yukarıda yazıldığı gibi, rakamlardan oluşan bir saman yığınında, yine rakamlardan oluşan bir iğne aratmaktır. Burada her bir yaptığınız arama hamlesini de, işlemci gücünüzle doğru orantılıdır. Bu durumda da bu işe ne kadar çok işlemci gücü yatırırsanız, saman yığınında bir iğne bulma olasılığınız o kadar artacaktır.

Bu arada, söz konusu dijital saman yığınının devasa, iğnenin de küçücük olduğunu hayal etmeniz olayı kavramanıza yardımcı olacaktır. Ve "samanlığın bir köşesinden aramaya başlamak" ve buna benzer şekillerde optimizasyon yöntemleri kullanarak işleminizi kısaltmak/şansınızı artırmak mümkün değil. Bu biraz kötü bir örnek olacak ama iğnenin sürekli ve rastgele olarak yer değiştirdiğini düşünün.

Şu anki durumda (Bitcoin protokolünün günümüz için belirlediği zorluk ve ödül seviyesinde), bu iğneyi bulan (yani "çekilişi kazanan") madenci 25 Bitcoin ödül kazanıyor. Bu rakam Bitcoin'in ilk zamanlarında 50 idi ve git gide azalacak. Sonuç olarak, madencilik zor ve çok miktarda işlemci gücü gerektiriyor, zorluğu giderek artıyor ve ödül miktarı da azalıyor.

Bunun dışında, kişisel olarak sizin herhangi bir mining cihazı alıp BTC madenciliği olayına girmeniz, %99 ihtimalle, finansal olarak zarara girmenizle sonuçlanacaktır. Fakat bu demek olmuyor ki tüm coin'ler için aynı şey geçerli. Madencilik için diğer coin'leri tercih edebilirsiniz.

***********************************************************************************************************
Bulut Madencilik Sistemi Nedir?

Bulut madenciliği (cloud mining) kısaca, dünyanın herhangi bir yerindeki bir şirketin veri merkezi üzerinden kullanıcının madencilik paketi kiralaması olarak tanımlanabilir. Bulut madencilikte müşteri belirli bir fiyat karşılığında bir işlemci gücü kiralar ve üretilen kripto paralar doğrultusunda günlük, haftalık veya aylık olarak ödeme alır; fakat genel olarak bulut madencilikle ilgili dile getirilen olumsuzlukların çok fazla olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Bazı firmaların gerçekten üretim yapıp yapmadığı belli olmayabilir ve net değildir, bu konuya dikkat etmek gerekir.

Bulut madencilik süreci kısaca, bulut madencilik yapmak isteyen bir kullanıcının madencilik yapan şirketten işlemci gücü paketi veya madencilik hissesi satın almasıyla başlar. Satın alımdan sonra ise saatlik, günlük veya haftalık olarak çıkarılan miktarın hisseye göre paylaştırılması sonucunda yatırımcılara geri ödemeler yapılır. Bazı şirketler her hisse başına bakım ve onarım ücreti alabilir, bu nedenle bir bulut madencilik şirketine yatırım yapmadan önce kesintiler ve komisyonlar hakkında detaylı inceleme yapmak gerekir.

***********************************************************************************************************
Bitcoin'i Nasıl Kullanabilirim?

Bitcoin ve kripto paraların birçok kullanım alanları vardır. Eğer elinizde bir miktar Bitcoin varsa exchange sitelerinde alım satım yaparak kripto paranızı aynı bir yatırım aracı gibi değerlendirebilirsiniz. Diğer bir kullanım alanı da alışverişlerdir. Internet üzerinden veya mağazalardan Bitcoin karşılığında bir şeyler satın alabilirsiniz. Kullanım alanlarından en popüleri ve kriptoların da çıkış amacı olan, para gönderme aracı işlevselliğidir. Başka bir ifadeyle banka ve aracı kurumlarıın aldığı yüksek komisyon veya gönderim ücretlerinden kurtularak istediğiniz kişiye kolay bir şekilde uluslararası para transferi yapabilirsiniz. Bahsettiğimiz bu alanlara ek olarak Bitcoin'in altyapısı olan blockchain sayesinde finans dışındaki diğer alanlarda da kullanılması planlanıyor. Bu çerçevede, blockchain teknolojisiyle sağlık, kültür, bilim ve sanat gibi diğer alanlarda katma değer yaratan ve hayatı kolaylaştıran uygulamalar geliştirilebilir.

***********************************************************************************************************
Bitcoin Borsalarında Al-Sat Yapmak

Bitcoin ve diğer kripto paralar yukarıda bahsettiğimiz kullanım alanları yanında yatırım aracı olarak da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kripto paralar aynı altın gibi düşünülebilir, fiyat düştüğünde alınır çıktığında satılır, bu işlemler sonrasında ise para kazanma imkanı doğar. Bitcoin ve altcoinler ile ilgilenen çoğu kullanıcı haftanın 7 günü 24 saat açık olan borsalarda al sat yaparak para kazanmaya çalışır. Borsalarda alım satım işlemi yapabilmek için öncelikle, bir exchange sitesine (Bitcoin veya altcoin borsasına) üye olmak gerekir. Sonrasında eğer elinizde kripto para varsa, bu sitedeki açtığınız hesabınıza transfer edip işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Kripto paralara yeni başlamışsanız ve eğer elinizde Bitcoin veya herhangi bir altcoin yoksa, exchange sitesine para (TL, Dolar veya Euro) gönderip, daha sonrasında site içerisinde alım emri vererek bu parayı kripto paralarla takas edebilirsiniz. Takas (exchange) işleminde site yani aracı şirket size herhangi bir şekilde kripto para satmaz veya almaz, takas işlemi yalnızca kullanıcılar arasında yapılır. Başka bir ifadeyle, elinizde bir miktar Bitcoin var ve satıp TL'ye çevirmek istiyorsunuz diyelim, bunun için satmak istediğiniz Bitcoin miktarını ve satış fiyatını girerek satış emri vermeniz gerekir. Bu işlemi yaptıktan sonra, satışın gerçekleşmesi için başka bir kullanıcının da sizin satış emrine karşılık gelecek şekilde alış emri vermesi gerekir ki işlem gerçekleşsin. Site içerisinde alış ve satış fiyatları her eşleştiğinde, yani aynı değer olduğunda işlem gerçekleşir. Bunun karşılığında da exchange sitesi alıcıdan ve satıcıdan bir miktar
komisyon alır. Yani exchange sitesinin temel amacı aynı platform üzerinde alıcıyı ve satıcıyı birleştirerek güvenli ticaretin yapılmasını sağlamaktır. Kripto paralarla al-sat yapan kullanıcılar kısa veya uzun vadede bu işlemleri sürekli olarak gerçekleştirerek kar yapmayı amaçlamaktadırlar. Yeni başlayan kullanıcılar için ise al-sat yapma önerilmez, öncelikle Bitcoin ve kriptoların dünyasını anlamak ve piyasayı iyi bilmek çok önemlidir.

**********************************************************************************************************

Bitcoin İçin Önemli Linkler Hangileridir ?

- Bitcoinim Ne Kadar Madencilik Ücreti Kesilirse Ne Kadar Sürede Hesabıma Geçer ?

https://btc.com/stats/unconfirmed-tx

- Bitcoinim Daha Hızlı Hesabıma Nasıl Geçer ?

* Kutucuğa Verilen TX yazılır.

http://confirmtx.com/
https://pool.viabtc.com/tools/txaccelerator/
https://coinsurge.net/

- Onaylanmamış Bitcoinler Şu Anda Kaç Adet ?

https://blockchain.info/tr/unconfirmed-transactions

- Bitcoinim Onayını Nereden Görebilirim ?

https://blockchain.info/address/  buraya cüzdan adresinizi yazınız.

Bitcoin Kimde Ne Kadar Mevcut?

https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html

Bitcoin Fiyatı Takip Etmek İçin Sİte

https://bitcoinwisdom.com/markets/bitfinex/btcusd

Bitcoin ve Altcoin Marketleri Siteleri Fiyatları

https://coinmarketcap.com/

kazims

Satoshi Nedir? 1 Bitcoin Kaç Satoshi Eder? Güncel Satoshi Fiyatı

Satoshi Bitcoinin en küçük birimidir. Bitcoinin yaratıcısı Satoshi Nakamoto isminden gelmekte ve bitcoinin en küçük birimine Satoshi adı verilmiştir.

1 Satoshi 0.00000001 BTC değerindedir.

Yani

1 Satoshi = 0.00000001 BTC

bir başa deyişle de

1 BTC (Bitcoin) = 100.000.000 Satoshi

Güncel 1 Satoshi Kaç TL, Kaç Dolar Değerindedir ( 26 Şubat 2018 Fiyatları )

1 Satoshi = 0,00038995 TL

1 TL = 2.564 Satoshi

1 Satoshi = USD $0.0001022271

1$ USD = 9,782 Satoshi = 0.00009782 BTC

1 TL = 2.564 Satoshi

Satoshi BTC Karşılıkları

1 Satoshi
   
= 0.00000001 ฿
   
10 Satoshi
   
= 0.00000010 ฿

100 Satoshi

= 0.00000100 ฿
   
= 1 Bit / μBTC (you-bit)

1,000 Satoshi
   
= 0.00001000 ฿
   
10,000 Satoshi
   
= 0.00010000 ฿

100,000 Satoshi

= 0.00100000 ฿


= 1 mBTC (em-bit)

1,000,000 Satoshi

= 0.01000000 ฿
   

= 1 cBTC (bitcent)

10,000,000 Satoshi
   
= 0.10000000 ฿
   

100,000,000 Satoshi
   
= 1.00000000 ฿
   

Tersten ifade etmek ister isek aşağıdaki karşılıkları kullanmalıyız.

0.00000001 BTC = 1 Satoshi
0.0000001 BTC = 10 Satoshi
0.000001 BTC = 100 Satoshi = 1 Bits
0.00001 BTC = 1.000 Satoshi = 10 Bits
0.0001 BTC = 10.000 Satoshi = 100 Bits
0.001 BTC = 100.000 Satoshi = 1.000 Bits
0.01 BTC = 1.000.000 Satoshi = 10.000 Bits
0.1 BTC = 10.000.000 Satoshi = 100.000 Bits
1 BTC = 100.000.000 Satoshi = 1.000.000 Bits

kazims

Kripto para sektörüne yabancı olan kişiler ilk bakışta genellikle kavramların karışıklığından ve zorluğundan yakınır. ROI, FOMO, FUD, AML, KYC ve birçok terim. Bütün bu yeni terimleri öğrenmek sizin için zor olabilir. Ancak başlamakta fayda var diyorsanız bu terimler işinizi kolaylaştıracaktır. Bu yazımızda sizlere kripto para alım satımı yapan kişilerin bilmesi gereken 8 terimi açıkladık. Keyifli okumalar.

İçerikler

    1. Korku, Kararsızlık ve Şüphe (FUD)
    2. Fırsatı Kaçırma Korkusu (FOMO)
    3. HODL
    4. BUIDL
    5. Yatırım Getirisi (ROI)
        Roi Hesaplama
    6. Tüm Zamanların En Yüksek Değeri (ATH)
    7. Tüm Zamanların En Düşük Değeri (ATL)
    8. Kara Para Aklamayı Önleme (AML)

1. Korku, Kararsızlık ve Şüphe (FUD)

Korku, belirsizlik ve şüphe anlamına gelen FUD, alım satım haricinde de finans piyasalarında sürekli rastlanılan terimlerdendir. FUD, belli başlı bir ürün, proje vb. unsurları olmayan bir bilgi veya yanlış bir şekilde aktarılan bilgi ile zarara uğratmayı hedefleyen bir stratejidir. Bunu yapmaktaki amaç; korku yaratarak bir avantaj sağlamaktır. Rekabet içerisinde stratejik bir avantaj olabileceği gibi zarar niteliğindeki haberler sebebi ile hisselerdeki düşüşten kar amacı güdülebilir.

Kripto para sektöründe de FUD yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Basit bir örnekle anlatacak olursak, yatırımcı herhangi bir varlıkta kısa pozisyona (short) girer ve zarar verecek potansiyeldeki yanıltıcı haberleri piyasaya yayar. Bu yöntemle birlikte satış opsiyonlarını satın alarak büyük kazançlar sağlayabilir.

Piyasaya atılan bu bilgiler büyük çoğunlukla yanıltıcı veya yanlış olduğu gün yüzüne çıkar. Ancak belli zamanlarda piyasaya yayılan bu haberler gerçek olabilir.

2. Fırsatı Kaçırma Korkusu (FOMO)

FOMO, herhangi bir kazanç fırsatını kaçırma korkusu ile varlık satın alımında aceleci davranan yatırımcıların yaşadığı duyguya verilen addır. Kripto para sektöründe de duygular şiddetli bir şekilde yaşandığında birçok kişide FOMO görülebilir. Bu durum parabolik bir şekilde fiyat hareketlerini meydana getirir.

Bazı durumlarda piyasa koşullarındaki ekstremlik, piyasadaki genel kuralları değiştirebileceği gerçeğini biliyoruz. Duyguların tavan yaptığı zamanlarda birçok yatırımcı FOMO'ya kapılarak pozisyon alma konusunda panik içinde acele eder. Bu durumun olması ile her iki yönde de hareketler büyüme gösterebilir. Piyasanın genelinin tersine işlem yapmaya çalışanlar ise kayıplar yaşayabilir.

FOMO, sosyal medya platformlarının da başvurulan yöntemlerden birisidir. Herhangi bir sosyal medya platformunun zaman akışındaki paylaşımları düzgün bir sıralama ile görmek oldukça zordur. Bu durum FOMO ile alakalıdır. Kullanıcılar, en son yaptıkları girişten bu yana bütün paylaşılanları görüntülerse bütün paylaşımları görmüş hissiyatına erişir.

Bunu bilen sosyal medya mecraları, eski ve yeni paylaşımları kullanıcının zaman akışında karıştırarak kullanıcılarda FOMO yaratır. Bu nedenden ötürü kullanıcılar, önemli bir olayı veya durumu kaçırdıkları korkusu ile akışı sürekli olarak kontrol eder.

3. HODL

HODL, tutmak anlamına gelen "Hold" kelimesinin yanlış yazılması ile ortaya çıkmış bir terimdir. Temelinde al ve tut stratejisi yer almaktadır. Kripto para sektöründe bu anlamda kullanılmaktadır. HODL'ın ilk ortaya çıkışı 2013 yılında BitcoinTalk adlı kripto para forumundaki paylaşıma dayanmaktadır. " I am Hodling " başlıktaki yazım hatası ile HODL ortaya çıkmış oldu.

HODLing, fiyatlardaki seri düşüşlere rağmen bir yatırımı elde tutmak anlamındadır. Herhangi bir coinin yeniden yükseleceğine olan inancı yüksek olan yatırımcılar, yatırımcıları uzun süre boyunca tutmayı planlar.

Bu yanı ile al ve tut stratejisine benzeyen HODL, kripto para sektöründe kullanılan tabirlerden birisidir. Al ve tut yatırımcıları genellikle düşük değerlenen varlıkları bulur ve bu varlıkları uzun süre ellerinde tutar.

4. BUIDL

HODL'dan sonra sıradaki terimimiz olan BUIDL, HODL menşeili bir terimdir. BUIDL'in mantığı, kripto para sektörüne inanan kullanıcıların ayı piyasasına aldırış etmeden inşa etmeye devam etmesi ile açıklanabilir. İnşa edenler ve geliştirenler olarak açıklayacağımız BUIDL, kullanıcıların kripto para dünyasına neler katabileceklerini ve hedefleri uğrunda aktif olarak çalışmalarıdır.

BUIDL, kripto paraların sadece söylentilerle değil bu teknolojiyi birçok insana ulaştırmakla ilgili olduğunu gösteren bir düşüncedir. Tüm bunların haricinde uzun vadede başarı sağlanacağı kanaatindedirler.

5. Yatırım Getirisi (ROI)

Kripto para sektöründe kullanılan bir diğer terim Yatırım Getirisi'dir. (ROI) Kısaca özetlemek gerekirse ROI, bir yatırımın performansını test etmeye yarar. Yatırımın orijinal maliyeti ile karşılaştırıldığında ne kadar kazanç getirdiğini ölçmeyi sağlar. Çeşitli yatırımların performanslarını karşılaştırmak için kolay ve güçlü bir yoldur.
Roi Hesaplama

ROI hesaplamak için yatırımın güncel değeri ile ilk alınan maliyet çıkartılır. Ortaya çıkan miktarla ilk alınan miktar bölünerek ROI'ye ulaşılır.

ROI = Yatırımın Güncel Değeri – İlk Alınan Maliyet / İlk Alınan Maliyet

Bu formülü bir örnekle anlatacak olursak daha rahat anlayabiliriz. 9.000 USD'den Bitcoin (BTC) satın aldığınızı düşünün. BTC'nin güncel fiyatını da 11.000 USD olduğunu varsayalım.

ROI hesaplamak için; 11.000-9000 sonucundan çıkan miktarı 9000 ile bölerek ROI'ye ulaşırız.

ROI = 11000-9000/9000

ROI = 0,22

İlk aldığınız yatırımla %22 kar etmiş oluyorsunuz. (komisyon oranları dikkate alınmamıştır. Hesaplama yaparken bu oranları da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.)

Pek tabii ki rakamlar yatırım getirisini ölçmek için tam anlamıyla yeterli değildir. Pozisyon büyüklüğü gibi etkenleri de hesaplamaya katarak daha detaylı bir hesaplama yapabilirsiniz.

6. Tüm Zamanların En Yüksek Değeri (ATH)

Diğer bir terimimiz ise adından da anlaşılacağı gibi Tüm Zamanların En Yüksek Değeri'ni (ATH) açıklayan terimdir. Herhangi bir varlığın kayda geçmiş en yüksek fiyatıdır. Bitcoin üzerinden örnek verirsek; Bitcoin için ATH, 19,798,86 USDT olarak 2017 yılında gerçekleşmiştir. BTC/USDT çiftindeki en yüksek fiyat (ATH) olarak kayıtlara geçmiştir.

ATH'nin aşılması durumunda işlem hacminde de artış söz konusu olabilir. Bunun sebebi, günlük al-sat yapan kullanıcıların hızlı bir şekilde kar elde etme stratejisidir. Yüksek fiyattan satış yapmak için piyasa emirlerinden faydalanabilirler.

Ancak ATH'nin aşılması sonsuz bir şekilde yükseliş anlamına gelmemelidir. Parabolik hareketlerle 20.000 seviyesine dayanan Bitcoin, ilerleyen günlerde %50'ye yakın değer kaybetmiştir. Bu nedenden olayı yatırımcıların stop limit kullanmalarında fayda vardır.

7. Tüm Zamanların En Düşük Değeri (ATL)

Yukarıdaki maddede anlattığımız ATH'nin zıttı olan Tüm Zamanların En Düşük Değeri (ATL) herhangi bir varlığın en düşük fiyatını tanımlayan terimdir.

ATL'nin aşılması, tıpkı ATH'nin aşılmasındaki gibi bir senaryo ile kullanıcıları karşı karşıya bırakabilir. ATL'nin altına inen bir varlık kullanıcıları stop emrini kullanmalarına neden olabilir ve bu durum büyük bir düşüşe sebep olabilir.

Tüm Zamanların En Düşük Değeri'nin (ATL) aşağısında herhangi bir fiyat geçmişi olmamasından kaynaklı piyasa değeri düşüş yaşayabilir ve alt sınırının düşüşü derinleşebilir. Bu gibi durumlarda alım yapmak büyük risk teşkil etmektedir.
8. Kara Para Aklamayı Önleme (AML)

Bir diğer terimimiz ise Kara Para Aklamayı Önleme (AML) olarak bilinen ve suçluların illegal yollarla kazandığı gelirleri meşru bir şekilde göstermelerini engelleyen düzenlemeler, yasa ve prosedürlerdir. AML prosedürü sayesinde suçlular, illegal kazançlarını meşru kaynaklardan geliyormuş gibi göstermeleri zor bir hal alır.

Kara Para Aklamayı Önleme düzenlemeleri, müşterilerin işlemlerini takip etmek, şüpheli hareketlerin bildirilmesini zorunlu kılar.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ALINTIDIR............ [spoiler]Burak Özcan 16 Eki 2020[/spoiler]

kazims

Ayı Piyasası Nedir?


Giriş

Finans piyasaları trendler şeklinde hareket eder. Daha iyi yatırım kararları almak için bu trendlerin farklarını anlamak önemlidir. Bu farklar neden önemlidir? Çünkü farklı piyasa trendleri son derece farklı piyasa koşulları yaratabilir. Altta yatan trendin ne olduğunu bilmiyorsanız, değişen koşullara uyum sağlamanız nasıl mümkün olabilir?

Piyasa trendi, piyasanın gittiği genel yöndür. Ayı piyasasında fiyatlar genel olarak düşüştedir. Ayı piyasaları, özellikle de yeni başlayanlar için yatırım ya da alım satım yapmanın zorlayıcı olduğu dönemlerdir.
Kripto alım satımı yapan kişilerin ve teknik analistlerin çoğu, var olduğu süre boyunca Bitcoin'in bir makro boğa trendinde olduğu konusunda hemfikirdir. Fakat Bitcoin, birkaç acımasız kripto para ayı piyasasından da geçmiştir. Bu trendler genellikle, Bitcoin fiyatında %80'in üzerinde bir düşüş yaratırken altcoinler ise kolaylıkla %90'ın üzerinde düşüşler yaşayabilir. Peki bu dönemlerde ne yapabilirsiniz?

Bu makalede ayı piyasasının ne olduğundan, bu tür piyasalara nasıl hazırlanabileceğinizden ve bu süreçte nasıl kar elde edebileceğinizden bahsedeceğiz.
İlk olarak boğa piyasaları hakkında okumak isterseniz Boğa Piyasası Nedir? makalemize göz atabilirsiniz.


Ayı piyasası nedir?

Ayı piyasası, finans piyasasında fiyatların düşüş gösterdiği bir dönem olarak tanımlanabilir. Ayı piyasaları son derece riskli ve deneyimsiz kişiler için alım satım yapması zor olabilir. Ayı piyasaları büyük kayıplara kolayca neden olabilir ve yatırımcıları finans piyasalarına geri dönmelerine engel olabilecek kadar korkutabilir. Bunlar nasıl gerçekleşir?
Alım satım yapanlar arasında yaygın bir söz vardır: "Yukarı çıkarken merdivenle, aşağı inerken asansörle". Bunun anlamı, yukarı yönlü hareketlerin yavaş ve istikrarlı, aşağı yönlü hareketlerin ise daha keskin ve ani olduğudur. Neden böyle olur? Fiyat düşmeye başladığında birçok kişi piyasadan çıkmak için acele eder. Bunu ya nakit parada beklemek ya da uzun pozisyondan elde ettikleri karları kilitlemek için yaparlar. Piyasadan çıkmak için acele eden satıcıların daha fazla kişinin satış yaparak pozisyonlarından çıkmasına neden olmasıyla da hızla bir domino etkisi ortaya çıkabilir. Piyasa yüksek kaldıraca sahipse düşüş daha da katlanabilir. Geniş çaplı likidasyonlar daha da yıkıcı bir etki yaratarak şiddetli bir satış dalgasına neden olur.
Bununla birlikte, boğa piyasaları da çoşkunun hakim olduğu evrelerden geçebilir. Bu dönemlerde, fiyatlar olağan dışı hızla yükselir, korelasyonlar her zamankinden daha yüksektir ve varlıkların büyük kısmı hızlı bir yükseliştedir.
Yatırımcılar ayı piyasalarında tipik olarak "ayı yönlüdür," yani fiyatların düşmesi beklentisi içindedirler. Bu aynı zamanda piyasa duyarlılığının da genel olarak düşük olduğu anlamına gelir. Fakat piyasanın tüm katılımcıları aktif kısa pozisyonlarda yer almayabilir. Bu da, fiyatların düşmesini bekledikleri ve ortaya bir fırsat çıkması ihtimaline karşı pozisyon almaya hazır olabilecekleri anlamına gelir.


Ayı piyasası örnekleri

Daha önce bahsettiğimiz gibi birçok yatırımcı işleme açıldığı günden bu yana Bitcoin'in bir makro boğa trendinde olduğunu düşünür. Bunun anlamı bu boğa trendi içinde ayı piyasalarının olmadığı mıdır? Hayır. Bitcoin, Aralık 2017'de fiyatının 20.000 USD'ye yükselmesinin ardından ciddi bir boğa piyasası yaşamıştır.


Bitcoin fiyatı, 2017 boğa piyasasından sonra düşüyor.


Ve 2018 ayı piyasasından önce 2014 yılında Bitcoin %86 düşüş göstermiştir.


Bitcoin, 2013'teki zirvesinden sonra %86 düşüyor.


Temmuz 2020 itibarıyla, daha önceki ayı piyasalarının dip noktası olan 3.000 USD civarındaki aralık tekrar test edilmiş fakat henüz hiç kırılmamıştır. Bu dip noktanın altına düşülmüş olsaydı, birden fazla yıllık bir Bitcoin ayı piyasasının halen devam etmekte olduğuna yönelik daha güçlü bir sav ortaya atılabilirdi.


Bitcoin daha önceki ayı piyasasının dip aralığını tekrar test ediyor.

Bu seviyenin altına düşülmediği için COVID-19'un ardından gelen çöküşün yalnızca aralığın tekrar test edilmesi olduğu iddia edilebilir. Yine de söz konusu teknik analiz olduğunda kesin sonuçlar yerine yalnızca olasılıklardan bahsedilebilir.
Ayı piyasasının dikkate değer diğer örnekleri hisse senedi piyasasından gelir. Büyük Bunalım, 2008 Finansal Krizi ya da koronavirüs pandemisine bağlı 2020 yılındaki hisse senedi piyasası çöküşü önemli örneklerdir. Bu olayların tamamı Wall Street'te büyük zarara neden olmuş ve tüm hisse senedi fiyatlarını etkilemiştir. Nasdaq 100, Dow Jones Endüstri Ortalaması (DJIA) ve S&P 500 Endeksi gibi piyasa endeksleri bu gibi zamanlarda büyük fiyat düşüşleri yaşayabilir.


Ayı ve boğa piyasasının farkı nedir?

Fark oldukça nettir. Boğa piyasasında fiyatlar yükselir, ayı piyasasında ise fiyatlar düşer.
Önemli bir fark da, ayı piyasasının uzun konsolidasyon (yani yatay yönlü ya da bir aralık içinde fiyat hareketi gösteren) dönemlerinden geçebileceğidir. Bunlar piyasa oynaklığının oldukça düşük olduğu ve alım satım faaliyetlerinin azaldığı dönemlerdir. Aynı şeye boğa piyasalarında da rastlamak mümkündür, fakat bu tür davranışlar ayı piyasalarında daha yaygındır. En nihayetinde, fiyatların uzun bir süre boyunca düşüş eğiliminde olması çoğu yatırımcı için ilgi çekici değildir.
Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da bir varlıkta kısa pozisyona girmenin mümkün olup olmadığıdır. Bir varlıkta marjinde ya da türevleri kullanarak kısa pozisyon açmak mümkün değilse alım satım yapanlar ayı yönlü yaklaşımlarını yalnızca nakit ya da sabit coinler karşılığında satış yaparak ifade edebilir. Bu da, alım yapmaya yönelik ilginin çok az olduğu, daha uzun süreli bir düşüş trendi yaratarak yavaş ve fazla etkinliğin görülmediği yatay yönlü bir fiyat hareketine neden olabilir.



Ayı piyasasında nasıl alım satım yapılır?

Alım satım yapanların kullanabileceği en basit stratejilerden biri nakitte (ya da sabit coinlerde) kalmaktır. Fiyatların düşmesinden huzursuz oluyorsanız, piyasanın tekrar boğaya yönelmesini beklemeniz sizin için daha iyi olabilir. Gelecekte bir noktada yeni bir boğa piyasasının ortaya çıkacağına dair bir beklenti varsa, bu boğa piyasası ortaya çıktığına ondan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda, uzun yıllar hatta on yıllardan oluşan bir yatırım zaman ufkuyla uzun vadeli HODLing yapıyorsanız ayı piyasası sizin için doğrudan bir satış sinyali olmak zorunda değildir.
Alım satım ve yatırım yapmak söz konusu olduğunda, piyasa trendiyle aynı yönde işlem yapmak genel olarak daha iyi bir fikirdir. Bu nedenle, ayı piyasaları için kazanç getirecek bir strateji de kısa pozisyonlar olabilir. Bu sayede bir varlığın fiyatı düştüğünde bu düşüş üzerinden kar elde edilebilir. Bunlar günlük, dalgalı alım satımlar ya da pozisyon alım satımları olabilir – ana fikir trendle aynı yönde işlemler yapmaktır. Bununla birlikte, ters yönlü alım satım yapan kişiler "trendin aksi yönünde" işlemler yapar, yani başlıca trendin tersi yönde alım satımlar gerçekleştirir. Bunun nasıl yapılabileceğini inceleyelim.
Ayı piyasası durumunda ters yönde alım satım için bir sıçrama noktasında uzun pozisyona girilir. Bu harekete kimi zaman "ayı piyasası yükselişi" ya da "ölü kedi sıçraması" adı verilir. Birçok kişi kısa vadeli bir sıçrama üzerinden uzun pozisyona girme fırsatını kaçırmak istemeyeceği için trendin aksi yönündeki bu fiyat hareketleri son derece oynak olabilir. Fakat, genel ayı piyasasının sona erdiği doğrulanana kadar sıçramanın ardından düşüş trendinin devam edeceği varsayılır.
Bu nedenle alım satımda başarılı kişiler karlarını alır (son tepe noktalarının civarında) ve ayı trendi devam etmeden çıkış yapar. Aksi takdirde ayı piyasası devam ederken uzun pozisyonlarında sıkışıp kalabilirler. Dolayısıyla, bunun oldukça riskli bir strateji olduğunu belirtmek önemlidir. En deneyimli kişiler bile düşen bir bıçağı yakalamaya çalışırken ciddi kayıplar yaşayabilir.


Son düşünceler

Ayı piyasasının ne olduğundan, alım satım yapanların kendilerini nasıl koruyabileceğinden ve ayı piyasalarından nasıl kar elde edebileceklerinden bahsettik. Özetle en doğrudan strateji, bir ayı piyasası boyunca nakitte kalmak ve alım satım yapmak için daha güvenli fırsatları beklemektir. Bunun yerine birçok kişi kısa pozisyonlar yaratmak için de fırsat kollayabilir. Bildiğimiz üzere, alım satım konusunda piyasa trendini takip etmek daha akıllıcadır.

( Binancetr den Alıntıdır)