Ptc Siteleri Dinimizce Uygun Mu? (Diyanet Fetvaya Sordum.)

Başlatan ihsantoyoglu, 15 Mayıs 2014, 23:53:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

deniz-777

Alıntı yapılan: hakanatik01 - 20 Mayıs 2014, 23:58:35
Hayatımız dolara endeksli olduğundan zaten o haram yeniyordur devlet eliyle emekliliği beklemeye gerek yok :P bir varil petrol 100$ diyorlar misal ertesi gün 110$ sende fiyatları ona göre belirliyorsun Ticarette külliyen haram gibi olur bu durumda (özellikle bilişim sektörünü düşünürsek ) bugünün şartlarına göre yorum yapmalı diyanettekiler ama ona uygun yaptıklarını düşünmüyorum ,işlerine geldikleri gibi yorum yapıyor çoğu neyse derin konular bunlar ben (yvr) :D Her koyun kendi bacağından asılır demişler ona göre aklımızı kullanıp size doğru gelen neyse ona göre davranın ama ya göründüğünüz gibi olun yada olduğunuz gibi görünün :P
Senin zaten orada yanlışın var hocam elindeki malın piyasa şartlarına göre değeri artıyorsa buna haram diyemessin, bu ticaret gibi birşey. elindeki dolar da zaten dünya genelindeki benzin petrol gıda vb. değişkenlere göre değerleniyor, dolayısıyla o da aynı kefeye giriyor. ama ben fetva verecek kadar bilgili değilim tabi ki, bunlar sadece benim düşüncem.
emeklilik konusunda da elisa hocam katılıyorum, devlete emeklilik için ödenen para senin cebinde kalsa zaten daha iyi :)

hakanatik01

ehteyar savun maaşını :P :D
Haram,Emek verilmeden elde edilen kazançsa ,(ki çalıştığın sürece maaş alıyorsun bedava çalışmıyorsun sonuçta çalışan hakkını veriyor/vermiyor onun bileceği iş ) benden kesilenin kesilmeyenin önemi kalmıyor :P yani kesilen kesilmeyene bakılmaz ama hocam birşey yapmadan her ay para geliyor ydaa PTCye uyarlayın ne farkı var bu durumda upgrade aldım ona göre kzanç geliyorsa :P  Eskiden emeklilik yoktu bir yorum yapılamıyordu belki ama şimdi harammıdır değilmidir ciddi sorun bence ben sordum genede bakalım ne cevap gelicek ciddi olarakta merak ediyorum çünkü :)

@deniz onu diyorum elde $ bulundurmakta haram olur bu duurmda 100$ var elinde tutu 1 ay sonra 100$ın 250lira olsun mesela naptında kazandın bu parayı ? ortada emek olmaz o yüzden bence $'da olmaz :)
neyse (yvr) baane yahu kaçıyom konudna bekeli'nin dediği gibi herkesin kendi düşüncesi :)

bilalyuzugullu

bencede  (yvr) sen :D görende emeklilik vakti geldi de gün sayıyor sanacak :))

ElisaMcCline

Alıntı yapılan: hakanatik01 - 21 Mayıs 2014, 00:12:03
ehteyar savun maaşını :P :D
Haram,Emek verilmeden elde edilen kazançsa ,(ki çalıştığın sürece maaş alıyorsun bedava çalışmıyorsun sonuçta çalışan hakkını veriyor/vermiyor onun bileceği iş ) benden kesilenin kesilmeyenin önemi kalmıyor :P yani kesilen kesilmeyene bakılmaz ama hocam birşey yapmadan her ay para geliyor ydaa PTCye uyarlayın ne farkı var bu durumda upgrade aldım ona göre kzanç geliyorsa :P  Eskiden emeklilik yoktu bir yorum yapılamıyordu belki ama şimdi harammıdır değilmidir ciddi sorun bence ben sordum genede bakalım ne cevap gelicek ciddi olarakta merak ediyorum çünkü :)

@deniz onu diyorum elde $ bulundurmakta haram olur bu duurmda 100$ var elinde tutu 1 ay sonra 100$ın 250lira olsun mesela naptında kazandın bu parayı ? ortada emek olmaz o yüzden bence $'da olmaz :)
neyse (yvr) baane yahu kaçıyom konudna bekeli'nin dediği gibi herkesin kendi düşüncesi :)

Hangi maaşı, ödediklerimi mi :P

İşverenden bunun kesilen para aslında senin hakkın. İşveren aracı tutuluyor bunun için.
Hakkın alınıp, sonra sana geri veriliyor emekli olunca Hakan.
Yanlış yerlerdesin :)
Bu hiçbirşey yapmadan para almak değil. Sana daha önce verilmeyeni almak :)

tolgacan86

Emeklilik ve dolar üzerinden işlem yapmak almak/satmak haramla ilgili mevzular değildir.

Örnek vereyim; Çalışma süresince bir kişi aylık 2000 TL hakedişle çalışmaktadır, bunun 1500 TL'sini her ay maaş olarak almakta kalan 500 TL ise emeklilik zamanında kişiye verilmek üzere biriktirilmektedir. Yani emeklilikte alacağı paralar zaten zamanında hak ettiği ama almadığı, onun adına biriktirilen paralardır.

Dolar olayı ise bambaşka mevzu, haram kazancı sadece emek veremeden kazanmak şeklinde genelleyip lastik gibi her yere çekmenin imkanı vardır ama doğru değildir. Döviz, altın alıp-satmak bir nevi ticarettir, malın piyasa şartlarına göre değer kazanması onun faiz getirisi manasına gelmez. Ayrıca her zaman zarar etme, kaybetme riskide vardır ticarette olduğu gibi. Herhangi bir malı alıp satmak, kısaca ticaret yapmak helal daire içerisindedir eğer içerisine hile karıştırılmazsa.

fkork, sorunun tam metni ve cevaplarını burada paylaşırsan sevinirim ;)

bekeli

Arkadaşlar,
Diğer tartıştığınız konulara girmek istemiyorum. Bu konularda doğru bellidir. Herkesin kendince yorumu olabilir ama bu durum doğruyu değiştirmez.

PTC olayı başka. Çünkü yeni sayılacak bir alan. Hüküm verebilecek birilerine detaylı anlatıp cevabı almak en mantıklısı. Başka konuları bence tartışmayın.

@fkork hocama soru metnini gönderdim. Kişisel ileti ile isteyenler olmuş. Buradan da paylaşabilirim. Değiştirilebilir. Güncellenebilir. Vaktim olmadığı için dün akşam üzeri hızlıca yazmıştım. Buyrun soru metni:

Paid-to-Click (PTC) Kazanç Sistemi:

Tıkla-kazan olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz PTC sistemi reklam izleme/tıklama karşılığı para kazanma şeklinde ifade edilebilir. Reklam verenler ile reklam izleyenleri buluşturan PTC sitelerinde tık başı para alınmaktadır. Örneğin; A sitesine üye olan bir kullanıcı belirli bir ücret karşılığı A sitesinde reklam satın almaktadır. Bu ücreti alan A sitesi satın alınan reklamı diğer kullanıcılara ücret karşılığı izletmektedir/tıklatmaktadır. Örnek rakamlarla (rakamlar temsilidir) açıklayacak olursak; reklam verecek olan kullanıcı reklamını vereceği siteye gelecek 10 bin tık/izleme için A sitesine 12 dolar ödemektedir. A sitesi bu reklamı izleme başına 0.001 dolar verecek şekilde diğer üyelere izletmektedir. Bu şekilde A sitesi 2 dolar kar yaparken, reklamı tıklayan/izleyen diğer üyeler yaptıkları bu iş karşılığında 0.001 dolar kazanmış olmaktadırlar. PTC sisteminin en yalın hali bu şekilde işlemektedir. İlk sorum; izlediğim reklam (reklam içeriğinin caiz olması koşulu ile) karşılığında almış olduğum para caiz midir?

Altüye özelliği:

a. Direk altüye:
Yukarda anlatılan sistemde kullanıcı sadece reklam izlemekte ve karşılığında para almaktadır. PTC sisteminde alt üye edinme imkanı bulunmaktadır. Siteye kayıt olurken bir başka kullanıcının reklam linki ile kayıt olduğunuzda o kullanıcının alt üyesi olursınuz. Genelde verilen reklamlar bir başka site için alt üye edinme amacı ile verilmektedir. Örneğin; A sitesine kayıtlı kullanıcı kendi kullandığı başka bir B sitesine alt üye kazanmak amacı ile B sitesinin reklamını A sitesinde vermektedir. B sitesine kendi linki/bağlantısı üzerinde kayıt olan yeni kullanıcılar alt üyesi olmaktadır.
Bu şekilde reklam verilerek elde edilen alt üyelere direk altüye denilmektedir. Her alt üyenizin kazandığı paradan size de gelir gelmektedir. Örneğin; altüyeniz 0.01 dolarlık reklam izlediğinde size 0.0005 dolar komisyon gelmektedir. Bu komisyonun size geldiğini reklam veren, A sitesinin sahibi ve alt üye de bilmektedir. Herhangi bir aldatmaca söz konusu değildir. A sitesi bu şekilde üye sayısını artırmaktadır. Reklam veren kullanıcı altüye edinerek kazancını artırmaktadır. Bu şekilde her üye kendisine direk altüye edinmeye çalışmaktadır. İkinci sorum; ücretini ödeyerek reklamını verdiğim siteye getirdiğim direk altüyelerden gelen kazanç komisyonu caiz midir?

b. Kiralık altüye:
Yukarda edinilen direk altüyeler site hayatta kaldığı sürece sizin altüyeniz olarak kalmaktadır. Bazı PTC sitelerinde altüye kiralama özelliği de bulunmaktadır. Belirli bir ücret karşılığı sitede bulunan üyeleri altüyeniz olarak kiralayabilirsiniz. Örneğin; 1 üyeyi 30 gün altüyeniz olacak şekilde 0.20 dolar karşılığında kiralayabilirsiniz. Bu süre zarfında kiraladığınız altüyeden tıkladığı reklambaşına kazanç elde edersiniz. Bazı sitelerde bunlar başkasının linki ile değil de doğrudan siteye kayıt olmuş kullanıcılardır. Yani üstüyesi olmayan kullanıcılardır. Site sahibi bu kullanıcıları kiralayarak para kazanma yoluna gitmektedir. Siz de onları kiralayarak 1 ay boyunca kazancınızı artırmaya çalışırsınız. Kiraladığınız altüye pasif ise yani reklam izlemeyen bir üye ise verdiğiniz kira ücreti zararınız olmakta; aktif bir üye ise size belki de 0.30 kazandırmakta. 0.20 vermiştik kiralamak için 0.30 dolar kazandık. Ancak pasif üye olduğunda zarar da edebilirsiniz. Üçüncü sorum; bu şekilde kiraladığım altüyelerden gelen kazanç komisyonu caiz midir?

Bir de bazı siteler gerçek kullanıcı yerine bot yani bilgisayar programı ile kontrol edilebilen üyeler kiralamaktadır. Bunlardan gelecek kazanç yine belli değildir. Kiraladığınız bot altüyenin size getireceği kazanç az olabileceği gibi çok da olabilmektedir ve hatta zarar bile ettirmektedir. Genelde site sahipleri buna karar vermektedir. Dördüncü sorum; bu şekilde kiraladığım ve bot olduğunu bildiğim altüyelerden gelen kazanç caiz midir?

Üyelik Yükseltme Özelliği:

Yukarda anlatılan basit sistem sitelerin sundukları özelliklerle gelişmiştir. Bunlardan birisi üyelik yükseltme seçeneğidir. Tüm kullanıcılar standart üye olarak siteye kayıt olurlar.
Ancak üyelik yükselterek kazançları artırma yoluna gidebilmektedirler. Bu özellikler siteden siteye değişmektedir. Genelde üyelik yükseltmelerde izlediğiniz reklamdan kazandığınız tutar ve altüyelerden gelen kazançlar artmaktadır. Örneğin; standart üye iken sizin izlediğiniz reklamdan gelen tutar 0.005, altüyenizin bir reklam izlemesinden gelen komisyon 0.0001 iken üyelik yükselttiğinizde bu miktarlar 0.01 ve 0.0005 olmaktadır. Üyelik yükseltme karşılığı site sahibine ücret ödenmektedir. Bu ücreti ödeyen kişi de site sahibi de üyelik yükseltme özelliklerini bilmektedir. Herhangi bir aldatmaca söz konusu değildir. Özetle gelen komisyonları ve kişisel tık kazancınızı artırma karşılığında siteye belirlenen bir ücret ödenmektedir. Beşinci sorum; bu şekilde üyelik yükselterek gelen komisyonları artırmak caiz midir?

Ayrıca bazı sitelerde üyelik yükselten alt üyeniz olması durumunda ödediği ücretin belirli bir miktarı üstüyeye komisyon olarak verilmektedir. Örneğin; yıllık 80 dolar ödeyip üyelik yükselttim. Bir alt üyem de yıllık 80 dolar ödeyip üyelik yükseltirse bana 10 dolar komisyon gelmektedir. Üyelik özelliklerinde bu miktar belirtilmektedir. Hem site sahibi, hem üstüye hem de alt üye bu durumdan haberdardır ve aldatmaca yoktur. Altıncı sorum; bu şekilde üyelik yükseltme nedeni ile sitenin bana verdiği bonus komisyon caiz midir ?

Not: Verilen örneklerdeki rakamlar temsilidir. Siteden siteye değişkenlik göstermektedir. Sistemin anlatılabilmesi için kullanılmıştır. Lütfen tüm sistem olarak değil de madde madde sorduğum sorulara ayrı ayrı cevap verirseniz memnun olurum. Caiz olan kısımları olabilir. Caiz olmayan kısımları olabilir. Birçok insan bunları merak etmektedir. Caiz olmayan kısımlar terkedilip sisteme devam edilebilir mi?

fkork

ihsantoyoglu

2.sorduğum sorunun cevabı geldi. 1. sayfaya ekledim.

hamzakursad

2.CEVAP

1- Diyanet İşleri Başkanlığnın görevleri arasında internet ortamındaki tüm sitelere üye olmak ve bunları incelemek görevi yoktur. Burada aslolan ve bize düşen görev işin genel prensiplerini belirlemektir. Bizüm bir önceki cevabımızda da bu genel prensipler tarafınıza iletilmiştir. Bahse konu işin bu genel prensiplere uyup uymadığını tesbit etmek sizin görev alanınıza girmektedir. 2- "Emek sarfetmeden para kazanılmaktadır cevabınıza da katılmıyorum çünkü biz sürekli takip halindeyiz siteyi. İnternet sitesi reklamlarını tıklarken bekliyoruz"  şeklindeki ifadenize gelince; Öncelikle bu ifade doğru değildir. Emek harcamak demek zaman harcamak demek değildir. Bir işe zaman harcamak o işi tek başına helal kılmaz. Aslolan işin kendisinin helal olmasıdır. Bu da yukarıdaki ve daha önceki cevabımızdaki genel prensiplere uygunluğu ile alakalıdır. Açık bir örnek vermek gerekirse, at yarışları oynamak ve bundan para kazanmak haramdır. Bunu yapan kişiler atların kilosuna ve ne yeyip yemediğine kadar bilmekte, bunlar için zaman ve emek harcamaktadır. Ancak bu zaman ayırma haram olan işi helale dönüştürmez. Yine hırsızlık yapan kişi de bayağı bir zorlanmakta, hatta bazen üst katlara çıkacağım diye hayati riskler almaktadır. Sizin de takdir edebileceğiniz gibi hırsızın bu emeği hırsızlığı helale dönüştürmez. Bunun ötesindeki takdir sizindir. Dini anlamda sonucuna da siz katlanmak durumunda kalırsınız. Ayrıca bahse konu işte yani reklam tıklama da ayrı bir aldatmaca vardır. Çünkü burada sizin tıklamanız sahici bir tıklama değil, sanal bir tıklamadır. Bu durum da bu işe muhatap olanları kandırmaktır.

Örneklere baya bir güldüm :D Birde en sonda yazdığı tıklama meselesine gelince, sahici tıklama nasıl oluyor?  :X

tolgacan86

ihsantoyoglu teşekkürler, bu sefer daha açıklayıcı cevap vermişler.. ;)