Gönderen Konu: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar  (Okunma sayısı 22713 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

28 Ocak 2013, 00:15:31Yanıtla #50

Çevrimdışı bilge8408

  • eTüccar Puanı: (0)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.610
  • Cinsiyet: Bay
  • Kendini bil...
  • Beğeni: +364
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #50 : 28 Ocak 2013, 00:15:31 »
+3
Ben Amin Maalouf'un tüm kitaplarını severek okudum zamanında. Ama bu son kitabının konusuna göz gezdirince, elim gitmedi. Yakın tarihi anlatıyor gibi geldi bana..
Şimdi yazılanları okudum ve aceba diyorum :)

Madem konumuz hortlamış :) bilim kurgu severler için bir "klasik" tavsiye edeyim ben de,

Üstad Frank Herbert'in "Dune" serisi her bilim kurgu severin (aslında her kitap sever diyelim) kütüphanesinde bulunmalı. Her ne kadar bilim kurgu dense de, "Dune" evreni; politika, felsefe, çeşitli güç odakları ve dev bir zaman dilimini kapsayan bir başyapıt aslında..

Dune evreni hakkında söylenecek çoook şey var ama detaylara girmeye kalkarsam heralde sabaha kadar burda birşeyler yazarım..

Ben kısaca kitaplardan bahsedeyim;

Üstadın yazdığı 6 kitap var. Hepsi de birbirinin devamı niteliğinde ve dediğim gibi çook geniş bir zaman dilimini kapsayacak şekilde kronolojik olarak gidiyor. Kitaplar, anlatılanlar açısından birbirinden çok farklı olsa da, okunacaksa mutlaka serinin başından başlanmalı. Ama üstadın öyle bir kurgusu var ki, seriden herhangi bir kitap seçip okumaya kalksanız, o bile sizi alıp götürüyor. Maalesef 7. kitabı üzerine çalışmaktayken 1986 yılında üstat vefat ediyor ve çalışma tamamlanamıyor.

Dune'u klasik yapan önemli özellikleri, üstadın yarattığı evren hakkında yaptığı mükemmel betimlemeler (kendi sözlüğü, detaylı haritaları, soy ağaçları, dil üzerine yapılan çalışmalar, ciddi epiloglar), mantık ve hayal gücü arasındaki çizgiyi korumada gösterdiği hassasiyet, olaydan ziyade karakter üzerinden gidilmesi, ciddi anlamda kendi evreninde okuru kurgusal olaylar üzerinden düşünmeye yöneltmesi vs. diyebilirim. Üstat, seri boyunca o kadar çok olay sığdırmasına rağmen, bunların hiçbirini detaylı bir şekilde anlatmadan, bu olayları her okuyucunun kendi hayal gücüne bıraktırmayı, yaptığı mükemmel kurgu sayesinde başarıyor. Ayrıca politika, din, insan psikolojisi hakkında yaptığı kendi çözümlemelerini karakter ve evrenine yükleyerek, bilim kurgudan ziyade tüm okur-yazar kesime hitap eden bir başyapıt oluşturmayı başarıyor.

Dune evreni şu sıralamada usta yazar tarafından bizlere sunulmuş;


   1) Çöl Gezegeni Dune (Dune, Desert Planet)  (Hugo ve Nebula ödülüne layık görüldü.)
   2) Dune Mesihi (Dune Messiah)
   3) Dune'un Çocukları (Children of Dune)
   4) Dune'un İmparator Tanrısı (God Emperor of Dune)
   5) Dune'un Sapkınları (Heretics of Dune)
   6) Dune Rahibeler Meclisi (Chapterhouse: Dune)

Üstat, öyle bir evren tasarlıyor, seride o kadar çok fikir ve olayı  ortaya atıyor ki, ölümünden seneler sonra, oğlu Brian Herbert ve Amerikalı popüler bilim kurgu yazarı Kevin J. Anderson (Yıldız Savaşları, Gizli Dosyalar) sonradan çıkardıkları kitaplarla bu evrenin içine dalma ihtiyacı duyuyorlar. Edebi anlamda asıl serinin yanından bile geçemese de sırf üstadın hatrına bu kitapları da alıp okuyorsunuz.

Sonradan çıkan bu kitaplar 2 farklı üçleme şeklinde. İlk 3 kitap, üstadın kendi evreninde bahsettiği, insanlar ve makineler arasında geçen efsanevi savaşı (Butleryan Cihadı) anlatıyor. Zaman olarak da Dune evrenin çok çok öncesinde gerçekleşmiş bir olay olarak veriliyor (Dune'un tarihi gibi de düşünülebilir) İlginçtir ki, klasik Dune serisinde usta yazarın 3-5 paragrafla verdiği bu olay örgüsünü, diğer yazarlar 3 koca kitapta veremiyorlar. (Şahsi fikrim)
2. üçleme ise Dune serisinde gerçekleşecek olayların hemen öncesini anlatıyor. Doğal olarak, bu kitaplarda yazarlarımız üstadın kurgusundan daha fazla nasipleniyorlar ve biraz daha okunabilir eserler çıkarıyorlar.

Ayrıca aynı yazarlar, üstadın yarım kalmış 7. kitabının da tamamlanması görevini üstlenerek Dune serisini 2 ayrı kitap daha çıkararak tamamlıyorlar. (Yani klasik eserler bittikten sonra Dune-7 olarak okuyabileceğiniz 2 roman daha olmuş oluyor). Bu son 2 kitap henüz Türkçe'ye çevrilmese de, ingilizcesini bir şekilde temin edip bir solukta okuyan bir Dune fanatiği olarak, bu eserlerin de diğerleri gibi çook sönük kaldığını söyleyebilirim.Tabi bir şekilde Dune evrenindeki olaylar bu son 2 kitapla tamamlanmış oluyor. Yani gene üstadın hatrına o kitapları da zaman ayırıp okuyorsunuz..

Sonuç olarak ilgilenecekler için Dune klasiği şu kronolojide okunabilir;

Butleryan Cihadı üçlemesi (Dune Tarihi) (Yazarlar: Brian Herbert&Kevin J. Anderson)

1) Dune "Butleryan Cihadı"
2) Dune "Makinelerin Seferi"
3) Dune "Corrin Savaşı"

Klasik Dune serisinin hemen öncesinde gerçekleşen olayları anlatan Hanedanlar üçlemesi (Yazarlar: Brian Herbert&Kevin J. Anderson)

1) Dune "Atreides Hanedanı"
2) Dune "Harkonnen Hanedanı"
3) Dune "Corrino Hanedanı"

Ve tabi ki yukarda yazdığım üstadın 6 kitaplık mükemmel serisi (Yazar: Frank Herbert)

   1) Çöl Gezegeni Dune (Dune, Desert Planet) 
   2) Dune Mesihi (Dune Messiah)
   3) Dune'un Çocukları (Children of Dune)
   4) Dune'un İmparator Tanrısı (God Emperor of Dune)
   5) Dune'un Sapkınları (Heretics of Dune)
   6) Dune Rahibeler Meclisi (Chapterhouse: Dune)

6. kitaptan sonrasını anlatan ve topluca 7. ve son Dune kitabı olarak nitelendirilen eserler (Henüz Türkçe'ye çevrilmedi) (Yazarlar: Brian Herbert&Kevin J. Anderson)

1) Sandworms of Dune
2) Hunters of Dune

Sonuç olarak eğer bilim kurgu seviyorsanız veya sizi alıp götürecek başka bir dünyaya ihtiyacınız varsa, yukarıdaki sıralamada tüm kitapları okuyabilirsiniz. Kronoloji ve olaylara başından başlamayı seven okurlar için tavsiyem bu yönde. Ama bir Dune hayranı olarak tavsiyem, önceliğinizin üstadın ilk 6 kitabı olsun. Böylece diğer kalitesiz eserleri bu serinin hatrına okuyabilirsiniz belki...

Bu arada, eski de olsa Dune evrenini anlatan bir dizi ve film çekimi de var. Ayrıca gene Dune'la alakalı 2 veya 3 tane rts oyunu da çıktı zamanında. C&C, Red Alert'in popüler olduğu dönemlerde, Dune 2000 adlı oyunu da alıp zevkle oynamıştım :)

Kapanışı da üstadın 1. kitabından kısa bir bölümle yapalım;

"............Biz Caladan'lıyız; orası insan türü için cennet gibi bir dünyaydı. Caladan'da fiziksel ya da zihinsel bir cennet inşa etmeye hiç gerek yoktu; dört bir yanımızda gerçekliği görebiliyorduk. Ve ödediğimiz bedel insanların yaşamlarında bir cennete sahip olmak için her zaman ödedikleri bedeldi; yumuşadık ve üstünlüğümüzü kaybettik...."

Frank Herbert'in on iki milyondan fazla satan muhteşem Dune serisi, insanoğlunun hayal gücünün büyük başarıları arasındadır. Bir mesih efsanesi olan Dune, liderleri niçin sorgusuz sualsiz izlediğimizi anlatır (Arka kapaktan yapılan alıntı)

Sponsor Linkleri
     

28 Ocak 2013, 01:17:56Yanıtla #51

Çevrimdışı regortaz

  • eTüccar Puanı: (4)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.015
  • Cinsiyet: Bay
  • Memento audere semper
  • Beğeni: +430
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #51 : 28 Ocak 2013, 01:17:56 »
0
Madem konumuz hortlamış :) bilim kurgu severler için bir "klasik" tavsiye edeyim ben de,
Üstad Frank Herbert'in "Dune" serisi...

Son zamanlarda kurgu/bilimkurgu/fantastik türü kitaplara olan ilgim arttı (hayır Hobbit filmiyle beraber değil :g ) ve Dune serisi kitapçıya her gittiğimde gözüme çarpıyor ama kitaplar her nedense jelatinli olduğu için açıp okuyamadım bir türlü. Yazarın üslubu akıcı mı? Yani mesela çok uzun cümleler kurup satırlarca betimlemeler yapıyor ya da karakterlerin ruh hallerini anlatıyor mu yoksa daha çok olay odaklı mı yazıyor? 

Ya da en basitinden şöyle sorayım Stephen King'e mi benzer üslubu yoksa Tolkien'a mı :D Stephen King'in Kara Kule'sinde ikinci kitabın 3/4'ünden ötesine geçemedim mesela, bir türlü içine giremiyorum o dünyanın. Ama mesela Tolkien'ın aldığım her kitabını hiç elimden düşürmeden okuyabiliyorum her ne kadar zaman zaman yerler ve soy ağaçları karışsa da :g

28 Ocak 2013, 01:22:17Yanıtla #52

Çevrimdışı halise

  • eTüccar Puanı: (8)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.086
  • Cinsiyet: Bayan
  • Beğeni: +435
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #52 : 28 Ocak 2013, 01:22:17 »
+1
Ben Amin Maalouf'un tüm kitaplarını severek okudum zamanında. Ama bu son kitabının konusuna göz gezdirince, elim gitmedi. Yakın tarihi anlatıyor gibi geldi bana..
Şimdi yazılanları okudum ve aceba diyorum :)



Ben de çoğu kitabını okudum ve bunda Maalouf tam olarak pik yaptı bence  :)
Kitap yakın tarihi anlatıyor evet ama bu bir iç savaşın(Lübnan İç Savaşı ) siyasi sebep ve sonuçlarından ziyade o coğrafyada yaşayan insanların savaş sırasında ve sonrasında sosyal ve psikolojik savrulmalarının  söz edildiği bir kitap.Hristiyan-Arap ,Hristiyan-Fransız,Müslüman-Arap ,Yahudi-Arap,Müslüman-Osmanlı vb pek çok etnik kökene ,dine ve mezhebe ait toplumların aynı coğrafyada yaşadığı bir süreç.  Aynı farklılıkları barındaran ,tarihi hesaplaşmalardan ,geçmişin kin ve nefretinden arınmış ,ütopik bir şekilde idealize edilmiş bir üniversite arkadaş grubu.
Savaş sırasında ülkede kalanlar ve ülkenin durumuna isyan edip göç edenler ve savaştan sonra kalanların ve göç edenlerin yeni statüleri.Savaş durumunda arkadaş grubunun verdikleri gitme ve kalma kararından yola çıkarak insanların savaşa verdikleri kişisel tepkiler.İnsanlık açısından hangisinin daha onurlu olduğuna dair pek çok fikir.Herkesin kendine göre farklı haklılık gerekçeleri.
Maalouf roman boyunca bu ve benzeri seçeneklerle karşılaşan yakın arkadaşların  aldıkları kararların,  aradan geçen çeyrek yüzyıl sonra sonuçlarının ne olduğunun, kişilerin bireysel öyküleri üzerinden izlerini sürüyor. Çok yakın arkadaşlar o dönemde aldıkları kararların sonucu olarak çok farklı siyasi mecralara sürükleniyorlar, birbirlerinden asla beklemedikleri yaşam tarzları ve davranışlar sergiliyorlar.Ve tüm farklılıklara rağmen bir araya geldiklerinde geçen yıllara rağmen grubun ruhuna olan samimi ve saygılı tutumları.Maalouf ,İsrail Devleti'nin kuruluşundan da söz ediyor ama yine olaya farklı bir açıdan bakıyor.Günümüz dünyasında o bölgede yaşayan Müslümanların  tepkilerini haklı bulurken ,idealize edilmiş bir dünyada ise nasıl olabileceğine  ironik bir bakış sergiliyor.
Tüm yaşananlarda toplumların,devletlerin  haklılık ve haksızlıklarını kendi perspektifiyle doğal bir şekilde kaleme almış.Ben de bir Tarihçi olarak Maalouf'un Lübnanlı olmasından kaynaklansa da o dönemi çok güzel ifade ettiğini düşüyorum .Savaşın psikolojik boyutunu ele alış tarzına da hayranım ayrıca  :y

Benim için sene başlangıcı Eylül.Meslek icabı da olabilir.Bu sene yani Eylül den itibaren okuduğum ve en çok etkilendiğim kitaptı,tek bir cümlesi bile boş olmayan ...
Biraz daha devam edersem okumuş kadar olcaksınız  :D Maalouf'u seviyorsunuz bu kitabı da  şüphesiz severek okursunuz  :)
Sizin tavsiyeniz için de teşekkürler.
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2013, 11:07:05 Gönderen: halise »

28 Ocak 2013, 02:12:19Yanıtla #53

Çevrimdışı bilge8408

  • eTüccar Puanı: (0)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.610
  • Cinsiyet: Bay
  • Kendini bil...
  • Beğeni: +364
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #53 : 28 Ocak 2013, 02:12:19 »
0
Son zamanlarda kurgu/bilimkurgu/fantastik türü kitaplara olan ilgim arttı (hayır Hobbit filmiyle beraber değil :g ) ve Dune serisi kitapçıya her gittiğimde gözüme çarpıyor ama kitaplar her nedense jelatinli olduğu için açıp okuyamadım bir türlü. Yazarın üslubu akıcı mı? Yani mesela çok uzun cümleler kurup satırlarca betimlemeler yapıyor ya da karakterlerin ruh hallerini anlatıyor mu yoksa daha çok olay odaklı mı yazıyor? 

Ya da en basitinden şöyle sorayım Stephen King'e mi benzer üslubu yoksa Tolkien'a mı :D Stephen King'in Kara Kule'sinde ikinci kitabın 3/4'ünden ötesine geçemedim mesela, bir türlü içine giremiyorum o dünyanın. Ama mesela Tolkien'ın aldığım her kitabını hiç elimden düşürmeden okuyabiliyorum her ne kadar zaman zaman yerler ve soy ağaçları karışsa da :g

Önce basitten başlayayım:)

Sonradan çıkan Dune kitaplarının tamamı olay odaklı. Ve oldukça başarısız. Çünkü çok basit bir üslupla yazılmış ve klasik seride olduğu gibi kocaman kocaman olaylar "anlatılmaya" çalışılıyor; doğal olarak sığ ve basit tek okumalık kitaplar olarak ortaya çıkıyorlar. Tabi ki önce bu kitapları okuduğunuzda, bunların pek farkına varamıyorsunuz. Ancak asıl seriyi okuyunca karşılaştırmanızı yapabiliyorsunuz.

Üstada gelince;

Olay örgüsü ve akıcılık anlamında Tolkien'e daha yakın ama şekil tamamen farklı. Örneğin, üstat uzun betimlemelerden ziyade, yarattığı evrenin ekolojik temellerini hikaye içerisinde zaman zaman orjinal bilgileriyle (ansiklopedi bilgileri) vererek betimlemeler için sizin düşünmenize olanak veriyor. Veya dune evrenin özünü oluşturan ve baharat denilen maddenin uzun veya ayrıntılı betimlemesinden ziyade, bu maddenin yarattığı bağımlılık üzerinde, günlük hayatta kullanılan bağımlılık verici maddeleri örnekleyerek, okuyucuyu bunun üstünde düşünmeye itebiliyor.. Sonuç olarak, hayal gücüyle yaratılan her türlü olay, alet, madde  vs. bir şekilde belli gerçekliklerin üstüne oturtuluyor. Ve tabi ki tüm seri, olaydan ziyade karakter veya güç odaklarının tanıtımı/irdelenmesi üzerinden gidiyor.

Örneğin son kitapta, "Dune Rahibeler Meclisi", olay örgüsünün içinde aslında sadece üstadın daha ilk kitabında bahsettiği  hayali bir güç odağı olan "Bene Geserit rahibeleri" anlatılıyor. 

Yalnız yukarıda da bahsettiğim gibi, üstadın dili biraz ağır. Yani tüm seri boyunca, kendi karakterleri üzerinden ciddi felsefik, psikolojik çözümlemeler (kendi fikirleri tabi ki) yapıyor.. Yani olay odaklı, basit bilim kurgu romanlarını sevenler için bu seri ağır kaçabilir. Örneğin 4. kitap "Dune'un İmparator Tanrısı" boyunca 1 kişinin etrafında dönen olaylar anlatılır. Ama üstat karakter ve evrenini o kadar sağlam oluşturmuştur ki, olayları detaylı bir şekilde betimlemeyi okuyucusunun insiyatifine verir. Yani bu anlamda Tolkien'den biraz ayrılıyor bence.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, üslup, hayal gücü, akıcılık açısından 2 yazarın bir farkı yok bence. (Tolkien ve Frank Herbert) Sadece gittikleri yollar farklı ama aynı şekilde okurlarını evrenlerinin içlerinde tutmayı başarıyorlar.

Bazı bilim kurgu severler belki kızabilir ama, Stephen King gerek eserleri gerekse yapıtları bakımından, orta dünya ve dune evrenin yakınına bile yaklaşamaz. Çok basit, olay odaklı yazılmış Stephen King romanları hiçbir zaman beni sarmadı açıkçası :)



29 Ocak 2013, 22:29:28Yanıtla #54

Çevrimdışı regortaz

  • eTüccar Puanı: (4)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.015
  • Cinsiyet: Bay
  • Memento audere semper
  • Beğeni: +430
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #54 : 29 Ocak 2013, 22:29:28 »
0
Teşekkürler hocam bilgiler için :) Bugün kitaplara bir göz gezdirme şansım oldu, gerçekten çok detaylı anlatımlar, zaten hem yazılar küçük hem kitap kalın oldukça emek gerekir hakkıyla okuyabilmek için daha geniş bir vakitte başlamayı düşünüyorum seriye :)

30 Ocak 2013, 18:20:06Yanıtla #55

Çevrimdışı bilge8408

  • eTüccar Puanı: (0)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.610
  • Cinsiyet: Bay
  • Kendini bil...
  • Beğeni: +364
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #55 : 30 Ocak 2013, 18:20:06 »
0
Teşekkürler hocam bilgiler için :) Bugün kitaplara bir göz gezdirme şansım oldu, gerçekten çok detaylı anlatımlar, zaten hem yazılar küçük hem kitap kalın oldukça emek gerekir hakkıyla okuyabilmek için daha geniş bir vakitte başlamayı düşünüyorum seriye :)

Bilim kurgu seviyorsanız, orta dünya haricinde 2. bir evrene dalmaya hazırsanız pişman olmadan severek okuyacağınızı garanti ediyorum :)
Şimdiden iyi eğlenceler :)

01 Şubat 2013, 19:06:49Yanıtla #56

Çevrimdışı halise

  • eTüccar Puanı: (8)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.086
  • Cinsiyet: Bayan
  • Beğeni: +435
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #56 : 01 Şubat 2013, 19:06:49 »
0
Arkadaşlar ,bu alanda okuduğumuz kitapları tavsiye ediyoruz lakin ben bu sefer bir kitap hakkında yorum almak istiyorum  :)
Amerikalı yazar Stephenie Meyer'in yazdığı bir bilimkurgu romanı Göçebe
Kitapla ilgili okuduğum yorumlar genelde okuyucu yorumları değil.Kitabın içeriğiyle ilgili genel bilgiler.Bir kaç okuyucu yorumu okudum ,onlar da genel geçer ifadelerden ibaret .Çok güzel ,muhteşem ,sürükleyici gibi    :P
Alacakaranlık serisi ile  çok iyi çıkış yapmıştı Meyer .Lakin çıkışlardan sonra yazılanlarda genelde hayal kırıklığı yaşamışımdır.Alıp alıp geri bıraktım kitabı bugün ,yoruma ihtiyacım var  :)

01 Şubat 2013, 19:11:22Yanıtla #57

Çevrimdışı hakanatik01

  • eTüccar Puanı: (21)
  • Forum Müdavimi
  • *****
  • İleti: 12.896
  • Cinsiyet: Bay
  • Srebrenitsa
  • Beğeni: +5038
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #57 : 01 Şubat 2013, 19:11:22 »
0
Stephenie Meyer ;Stephenie Meyer yok okumadım Fang ailesini bitirdim yeni güzeldi onu okuyun boşverin bunu :D
ya rab bir hilal uğruna ne güneşler batıyor

01 Şubat 2013, 19:32:26Yanıtla #58

Çevrimdışı halise

  • eTüccar Puanı: (8)
  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti: 1.086
  • Cinsiyet: Bayan
  • Beğeni: +435
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #58 : 01 Şubat 2013, 19:32:26 »
0
Stephenie Meyer ;Stephenie Meyer yok okumadım Fang ailesini bitirdim yeni güzeldi onu okuyun boşverin bunu :D
Bu gün gördüm bu kitabı ,inceledim hatta ama kitapla ilgili bilgim olmadığı için almadım.Yılın en iyi kitabı yazıyordu kapağında sanki,yanlış hatırlamıyorsam  :)
Haftaya alıp okuyayım o vakit  :)
Ama o kitabı da çok okuyasım var  :D
Her hafta bir kitap yılda 52 kitap hedefledim bu sene için ,yani Eylüle kadar .Hedefimi gerçekleştirirken hepsinin çok özel olmasını istiyorum.Başladığım kitabı bırakmaya kıyamıyorum ama okurken hiç keyif almadığım bir kitabı bitirmek de eziyet  :(
Geçen hafta okuduğum İki Kişilik Yalnızlık tam bir eziyetti mesala benim için.2 günde okudum.Kitabın isminin vaadettiği şey  ile içeriği çok farklı bir romandı.Sinan Akyüz'e bir şans vereyim demiştim yeni nesil yazar olduğu için .Ama beni kaybetti  ;)

01 Şubat 2013, 20:41:46Yanıtla #59

Çevrimdışı Nihat

  • eTüccar Puanı: (4)
  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 810
  • Cinsiyet: Bay
  • Beğeni: +228
Ynt: Okuyup hayran kaldığınız kitaplar
« Yanıtla #59 : 01 Şubat 2013, 20:41:46 »
0
Madem konu hortlamış birazda zamanım var bende okuduğum kitapları söyleyeyim:
Riyazus Salihin(Hadis kitabı)
59 Saniye(Sıradışı psikolojik kişisel gelişim rehberi)
Zihnimizin 7 günahı(Kişisel gelişim)
Aşkname
Umut ışığım