Hava nasıl oralarda?

Başlatan ElisaMcCline, 11 Aralık 2013, 03:31:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Coulers79

Ha bu arada hala ilk bahardayız yaz henüz gelmedi. Sıkıntılar azalmadan özellikle benim buralarda güneş anca nanik yapacak gibi.
Aylardır çok enteresan ve tehlikeli bir hava var. Çoğu zaman bana enteresan gelen bazı  bulutların videosunu çekmeyi bile düşündüm. Pazar günü aaa mavi bulut var mıydı ya dedik arkadaşlarla. *) Parçalı bulutlu havanın açık maviliğine inceden bir transparan bulut gizlenmiş duruyordu.
Sadece ben ilgiliydim arkadaşlar orda bulut yok dediler. Çok enteresandı ya tamam bir taraf bulutluda bir tarafta açık. Göğün açık maviliğinde şimşekler çaktı, hatta yıldırım bile düştü bre yahu. ??? Hele kapalı tarafta 3 net yıldırım düştüğünü gördüm karşı semte. Dün sabah ilk defa güneşin sıcaklığıyla artık yaz gelir diyerek yattım. Geç kalktım ve evin önüne çıktım, saat: 14 civarı baktım hava yine karışmış, sonra bir miktar yağdı. Yağmur sağanak yağmak için ıkınıyordu sanki. Coulers bir tur at gel der gibiydi. :)) Saat: 18 gibi eve geçtim hayda akşam güneşi çıktı. Bir iki saat sonra dışarda işim çıktı ve tur atmış oldum. :X Dönüşte mavilikteki bulutlar diğer bulutlarla adeta kavga ediyordu. Ve dünkü kapalı hava bu kez bizim semtte homurdanıyordu. :S Eve zor attım kendimi ve sağnak yağış başladı.

silver

Coulers79

Hikaye değil gerçek, bir yıfıs yıfıs durumu. :D Boru değil milyon voltluk yıldırım.

Coulers79

Fırtına bulutuna 10 km'den daha yakınsanız, mesafeniz nedir?

Şimşeği gördüğünüz andan itibaren saniyeleri saymaya başlayın ve gök gürültüsünü duyduğunuzda saymayı kesin. Diyelim ki 9 saniye saydınız. Bulduğunuz sayıyı 3'e böldüğünüzde km olarak bulutun size olan uzaklığını bulursunuz, yani 3 km. Elektrik akımı havanın direncinin en az olduğu yada iletkenliğin en fazla olduğu yerde başlar. İnsan iyi bir iletkendir. Teller, metaller, nemli toprak, ağaçlar diğer örneklerdendir.

(dik)             

Yıldırım çarpması ile elektrik çarpması aynı şey değildir. Elektrik çarpmasında voltaj (yüksek gerilimlerde) 20 000 volt ile en fazla 63 000 volt arasında değişir. Yıldırım çarpmasında ise voltaj 300 000 volttur. Elektrik çarpması nadiren yarım saniyeden (500 mili saniye) fazla sürer çünkü ya devre otomatik olarak kesilir yada çarpma kişiyi fırlatır. Yıldırım çarpmasında ise süre çok kısadır (bir kaç mili saniye). Hemen her ikisinde de çarpılan kişi ya kalp problemlerinden yada fırlatılma ile meydana gelen yaralanmalardan hayatını kaybeder.

Yıldırım çarpmasına karşı önlemler!

►Sığınacak emin bir yer yoksa aşağıdakileri yapın.

İçerde

►Pencere, kapı ve elektrikli aletlerden uzak durun.

►Borularla temastan kaçının.

►Acil durumlar dışında telefonu kullanmayın.

Dışarda

►Arabanız varsa içine girin.

►Asla bir ağacın altına sığınmayın.

►Çevreden daha yüksek bir yerde durmayın.

►Bisiklet, çit vb. metal objelerden uzak durun. 

►Uzun nesnelerin yanında durmayın.

►Gruplar halinde durmayın.

►Kendinizi huzursuz hissediyorsanız, saçlarınız yukarı dikilmeye başlamışsa hemen kulaklarınızı kapatın ve yere çökün.
   Asla yere uzanmayın ve ellerinizi yere değdirmeyin.

►Yıldırımdan korunaklı bir yer arayın.

Coulers79

İstanbul Belediyesi, İstanbul'un yarın sabah saatlerinden itibaren şiddetli yaz yağmurlarının etkisi altına gireceğini belirterek, vatandaşları uyardı. Belediye, "Yağmurun 15-20 dakikalık aralıklarla metrekareye ortalama 51-75 kg yağış bırakacağı tahmin ediliyor" açıklaması yaptı.

BÖLGELERDE HAVA DURUMU

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EGE: Az bulutlu, iç kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ: Az bulutlu, iç ve doğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Adana ve Osmaniye'nin kuzey kesimlerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı yer yer çok bulutlu, Karaman dışında bölge genelinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Çankırı çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Kastamonu çevreleri ile Sinop'un iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA VE DOÐU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Ordu ve Giresun çevreleri ile Samsun'un iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

DOÐU ANADOLU: Parçalı kuzey kesimleri çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Erzurum, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzincan'ın kuzey kesimlerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOÐU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, bölgenin batı kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

BAZI İLLERDE HAVA DURUMU

İSTANBUL: Parçalı çok bulutlu.(26)

ANKARA: Parçalı çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.(24)

İZMİR: Az bulutlu ve açık. (29)

ADANA: Parçalı, iç kesimleri yer yer çok bulutlu, kuzey kesimleri sağanak yağışlı. (30)

ANTALYA: Az bulutlu ve açık. (36)

SAMSUN: Parçalı yer yer çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. (25)

ERZURUM: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.(29)

DİYARBAKIR: Az bulutlu ve açık. (38)

hakanatik01

Havalarla bozdun he tatildemisin nerdesin :D

Beni bu güzel havalar mahvetti,
Böyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden.
Tütüne böyle havada alıştım,
Böyle havada aşık oldum;
Eve ekmekle tuz götürmeyi
Böyle havalarda unuttum;
Şiir yazma hastalığım
Hep böyle havalarda nüksetti;
Beni bu güzel havalar mahvetti.
O.Veli Kanık
:D

Coulers79

Bu şiir benim içinde oldukça geçerli. Bende çoğu şeyi; iş, okul, aşk, bacak vs. o güzel havalarda bıraktım. :S
Ayrıyeten tatil planları yapan (p) özellikle forum dışı kodamanlar, ($$) havalarla platonik bir ilişkim var.
Sıkıntılarım geçmezse eğer, size tatil havası falan yok. Bu böyle biline, dilden dile iletile. :))

silver

Bugün burada öyle bir karanlık var ki şu saatlerde sanırsın gündüzü atlayıp akşama geçiş vakti gibi karanlık ve sürekli gök gürültüsü ve yağış var. Hayırlısı bakalım :)

Coulers79

Geçen hafta golden çıktığında söylediğim gibi havalar bayağı sıcak.

Coulers79

Ağustos'ta sağanak başkadır, :y bir de yıldırım çarpmasa. :D